Dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja - przepisy, ustawy

dezynfekcja_dezynsekcja_deratyzacja_przepisy_ustawy

Przepisy prawne związane z dezynfekcją, dezynsekcją i deratyzacją oraz zabezpieczeniem firm przed szkodnikami zakładają wykluczenie szkodników i związanych z nimi zagrożeń z obiektów. W praktyce odbywa się to poprzez wprowadzenie zasad higieny i odpowiednich procedur.

Zgodnie z wymaganiami prawa żywnościowego Unii Europejskiej podmioty takie jak: importerzy, producenci, przetwarzający i dystrybutorzy żywności są zobowiązani do zapewnienia możliwości śledzenia wszelkich substancji zawartych lub mogących dostać się do żywności na każdym etapie jej przetwarzania.

dezynfekcja_dezynsekcja_deratyzacja_wymagania_prawne

Głównym aktem prawnym związanym z higieną żywności jest Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Zawiera one ogólne wytyczne dla firm przetwarzających żywność.

Wymagania prawne można podzielić na polskie oraz Unii Europejskiej i dotyczące także: ochrony środowiska, bhp oraz stosowanych środków biobójczych.


dezynfekcja_dezynsekcja_deratyzacja_wymogi_prawne.jpg

masarnie, ubojnie, zakłady mięsne, młyny, magazyny, hale, piekarnie, cukiernie, browary, gorzelnie, cukrownie, bary, restauracje, puby, stacje benzynowe, hurtownie, markety, supermarkety, sklepy, centra handlowe, galerie handlowe, wspólnot, spółdzielni mieszkaniowych, mieszkańców bloków, domów, apteki, hurtownie farmaceutyczne, szpitale, obiekty, lokale, hotele

Wielkopolskie, Wielkopolska: Piła, Poznań, Bydgoszcz, Łobżenica, Ujście, Wyrzysk, Wysoka, Białośliwie, Kaczory, Miasteczko Krajeńskie, Szydłowo, Złotów, Jastrowie, Krajenka, Okonek, Lipka, Tarnówka, Zakrzewo, Chodzież, Margonin, Szamocin, Budzyń, Wałcz, Człopa, Mirosławiec, Tuczno, Czarnków, Krzyż Wielkopolski, Trzcianka, Wieleń, Drawsko, Lubasz, Połajewo, Wągrowiec, Gołańcz, Skoki, Damasławek, Mieścisko, Wapno