Monitoring DDD GHP/GMP HACCP

Monitoring DDD GHP/GMP HACCP stanowi niezbędny element programu zabezpieczenia i profilaktyki szkodników. Jego celem jest określenie poziomu zagrożenia szkodnikami. Pomimo tego, że nie zawsze możemy zobaczyć szkodniki, możemy skupić się na znalezieniu śladów insektów i gryzoni.

monitoring_DDD_GHP_GMP_HACCP

Pierwszą metodą przeprowadzania monitoringu DDD GHP/GMP HACCP są inspekcje wizualne firm. Polega to na obejściu firmy z zewnątrz i od środka i zidentyfikowaniu wszelkich śladów insektów i gryzoni. Może to przybrać formę odnalezienia żywych szkodników lub tez ich śladów. Przeprowadzając monitoring DDD GHP/GMP HACCP powinno się skupić uwagę przede wszystkim na miejscach odludnych, ustronnych i zacienionych, ponieważ takie lubią szkodniki.

monitoring_DDD_GHP_GMP_HACCP

Rozpoznając powyższe ślady powinieneś skupić się na opracowaniu na piśmie stosownych działań korekcyjnych i korygujących w firmie.

monitoring_DDD_GHP_GMP_HACCP.jpeg

Przeprowadzając monitoring DDD GHP/GMP HACCP powinieneś również nie zapomnieć o monitorowaniu ilości szkodników pochwyconych w: pułapki żywołowne gryzoni(chwytacze), lampy owadobójcze, feromonowe detektory owadów. Częstość monitorowania DDD GHP/GMP HACCP zależy od ryzyka zidentyfikowanego dla insektów i gryzoni. Na podstawie danych z monitorowania DDD GHP/GMP HACCP można sporządzić wykresy trendów aktywności szkodników i zidentyfikować obszary w firmie wymagające działań korekcyjnych i korygujących, które warto dodać do programu zwalczania i prewencji szkodników.

Innym sposobem przeprowadzania monitoringu DDD GHP/GMP HACCP jest regularne sprawdzanie ilości pobranej trutki przez myszy i szczury w firmie. Stacje trutek są powszechnie stosowane przez branżę pest control w firmach produkcyjnych. Jeśli zaobserwujesz całkowite znikanie trutki na szczury powinieneś zwiększyć częstotliwość akcji deratyzacyjnych w firmie lub zwiększyć ilość samej trutki. Wyniki obserwacji pobrań trutki warto przedstawić na wykresach z trendami i dołączyć do programu zabezpieczenia przed szkodnikami.

monitoring_DDD_GHP_GMP_HACCP.jpg

Stosując te wskazówki dotyczące monitoringu DDD GHP/GMP HACCP efektywnie zabezpieczysz firmę przed szkodnikami.

masarnie, ubojnie, zakłady mięsne, młyny, magazyny, hale, piekarnie, cukiernie, browary, gorzelnie, cukrownie, bary, restauracje, puby, stacje benzynowe, hurtownie, markety, supermarkety, sklepy, centra handlowe, galerie handlowe, wspólnot, spółdzielni mieszkaniowych, mieszkańców bloków, domów, apteki, hurtownie farmaceutyczne, szpitale, obiekty, lokale, hotele

Wielkopolskie, Wielkopolska: Piła, Poznań, Bydgoszcz, Łobżenica, Ujście, Wyrzysk, Wysoka, Białośliwie, Kaczory, Miasteczko Krajeńskie, Szydłowo, Złotów, Jastrowie, Krajenka, Okonek, Lipka, Tarnówka, Zakrzewo, Chodzież, Margonin, Szamocin, Budzyń, Wałcz, Człopa, Mirosławiec, Tuczno, Czarnków, Krzyż Wielkopolski, Trzcianka, Wieleń, Drawsko, Lubasz, Połajewo, Wągrowiec, Gołańcz, Skoki, Damasławek, Mieścisko, Wapno