Zarządzanie systemem zwalczania
i monitoringu szkodników w BRC

monitoring_BRC

Zgodnie z BRC szkodniki takie jak owady, gryzonie, ssaki i ptaki nie mogą mieć wstępu na teren wytwarzania lub przechowywania produktów spożywczych, ponieważ stanowią źródło wielu zagrożeń. Gryzonie i ptaki są przyczyną zatruć pokarmowych. Szkodniki mogą spowodować bezpośrednie straty zjadając surowce oraz produkty gotowe, ale też mogą być przyczyna pożarów, gdy gryzą przewody elektryczne. Problemy ze szkodnikami mogą mieć swoje źródło w problemach z higieną na terenie obiektu.

Gdy w firmie brakuje skutecznych procedur monitoringu i zwalczania szkodników, pod BRC, może to doprowadzić do jej zamknięcia i reklamacji. Dlatego w wielu krajach wymaga się wprowadzania odpowiednich programów zwalczania i profilaktyki szkodników.

system_BRC_zwalczanie_monitoring system_BRC.jpg

Należy rozważyć czy zwalczaniem i monitoringiem szkodników według BRC ma się zająć pracownik zakładu, czy zewnętrzny specjalista serwisujący firmę. Gdy zabezpieczeniem przed szkodnikami zajmie się pracownik firmowy, musi się on nieustannie szkolić, aby dorównać kwalifikacjami specjalistom DDD z firm zewnętrznych. Gdy fima jest zabezpieczana przez członka własnej załogi, ciągle jest aktualny wymów zewnętrznych audytów biologa terenowego i niezależnych audytów.

Gdy firma przeprowadza zwalczanie szkodników pod BRC we własnym zakresie musi też zapewnić spełnienie wymogów związanych z użyciem, magazynowaniem i zarządzaniem odpadami środków biobójczych. Utylizacja odpadów zużytych pestycydów musi odbywać się zgodnie z wymogami prawnymi danego kraju.

zarzadzanie_BRC

Dokumentacja systemu zwalczania i monitoringu szkodników w BRC musi spełniać takie same wymogi jakby była prowadzona przez firmę DDD zewnętrzną. Firma musi rozważyć korzyści z posiadania wewnętrznej ekipy DDD, mogącej zareagować natychmiast z zaletami zewnętrznej firmy DDD: aktualnymi specjalistycznymi szkoleniami, niezawodnością i odpowiedzialnością.

Inspektorami DDD na potrzby BRC powinni być technicy DDD z dużym doświadczeniem zapewniającymi jakość obsługi na najwyższym poziomie. Powinni oni posiadać liczne specjalistyczne szkolenia i certyfikaty DDD, ale nie muszą oni posiadać wiedzy i kwalifikacji biologów terenowych. Technicy DDD powinni prowadzić inspekcje w miejscach zmniejszonego ryzyka np. w magazynach.

zwalczanie_BRC

Biolodzy terenowi w myśl systemu BRC powinni się legitymować posiadaniem uprawnień biologa terenowego. Bardzo ważne jest aby członkowie ekip DDD nieustannie podnosili swoje kwalifikacje zawodowe, uczęszczali w wydarzeniach związanych z branżą DDD i zaznajamiali się z nowymi metodami i urządzeniami do zwalczania szkodników, podnoszenia poziomu higieny i szczelności obiektów.

masarnie, ubojnie, zakłady mięsne, młyny, magazyny, hale, piekarnie, cukiernie, browary, gorzelnie, cukrownie, bary, restauracje, puby, stacje benzynowe, hurtownie, markety, supermarkety, sklepy, centra handlowe, galerie handlowe, wspólnot, spółdzielni mieszkaniowych, mieszkańców bloków, domów, apteki, hurtownie farmaceutyczne, szpitale, obiekty, lokale, hotele

Wielkopolskie, Wielkopolska: Piła, Poznań, Bydgoszcz, Łobżenica, Ujście, Wyrzysk, Wysoka, Białośliwie, Kaczory, Miasteczko Krajeńskie, Szydłowo, Złotów, Jastrowie, Krajenka, Okonek, Lipka, Tarnówka, Zakrzewo, Chodzież, Margonin, Szamocin, Budzyń, Wałcz, Człopa, Mirosławiec, Tuczno, Czarnków, Krzyż Wielkopolski, Trzcianka, Wieleń, Drawsko, Lubasz, Połajewo, Wągrowiec, Gołańcz, Skoki, Damasławek, Mieścisko, Wapno